Τώρα... ότι συμβαίνει (04.04.20)

Aπο την παρουσία το πρωί του Σαββάτου (04.04.20) στην εκπομπή "Τώρα οτι συμβαίνει" στην τηλεόραση του OPEN με την Φαίη Μαυραγάνη . Αναλύσαμε την μερική μόνο έως τώρα απαγόρευση απολύσεων και την ανάγκη ισχυρής διεύρυνσης της προστασίας των θέσεων εργασίας και για το διάστημα που διαρκεί η υγειονομική κρίση του κορωνοιού αλλά κυρίως μετά το πέρας της. Με τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης ισχύουν τα εξής:
Απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με υπουργική απόφαση για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας τους και μόνο (έτσι και αλλιώς μια επιχείρηση που είναι σε αναστολή λειτουργίας δεν έχει λόγο να απολύσει αφού δεν καταβάλλει ούτε μισθό ούτε εισφορές άρα δεν επιβαρύνεται με εργατικό κόστος). Με την ισχύουσα διάταξη με το άνοιγμα της επιχείρησης , δυστυχώς θα μπορούν να γίνουν άμεσα απολύσεις.
Απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ και κάνουν χρήση του δικαιώματος για αναστολή σύμβασης εργασίας και παράταση καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή σύμβασης και για ισόχρονο διάστημα μετά το πέρας της αναστολής.
Οι επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και οι επιχειρήσεις που υπάγονται αλλά δεν κάνουν χρήση των ευνοϊκών μέτρων μπορούν να προβούν σε απολύσεις ακόμα και μεσούσης της κρίσης.
Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και κάνουν χρήση της δυνατότητας λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας (σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης ) δεν μπορούν να απολύσουν για όσο διάστημα ισχύει η εκ περιτροπής και για ισόχρονο διάστημα μετά το πέρας της ισχύος της εκ περιτροπής απασχόλησης .
Για την προστασία της εργασίας και την αποφυγή εκτίναξης της ανεργίας τους πρώτους μήνες μετά την λήξη των μέτρων θα πρέπει να εκπονηθεί γενναίο πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη απαγόρευση απολύσεων και μείωσης μισθών για τις επιχειρήσεις που θα στηριχθούν.

Επικοινωνία

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Ομήρου 6, 105 64

Κολωνάκι, Αθήνα

+30 211 18 21 018

+30 210 36 36 710

+30 210 36 36 711

+30 210 36 36 770

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.