Ποια δεύτερη ευκαιρία για τους δανειολήπτες;
Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλή. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο , το οποίο επεκτείνει την έννοια του πτωχού και στα φυσικά πρόσωπα. Το σύνολο των φορέων που είχαν κληθεί για διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δήλωσαν την έντονη αντίθεση τους. Μόνο η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έδωσε συγχαρητήρια στο Υπουργείο για το νέο πλαίσιο.
Ο υπουργός Oικονομικών δήλωσε στην συζήτηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής , ότι για πρώτη φορά επιχειρείται μια ολιστική προσέγγιση του ιδιωτικού χρέους. Μάλλον ήθελε να πει ότι είναι πρώτη φορά , που το κράτος αποχωρεί ολοκληρωτικά από την υποχρέωση του να προστατεύει την ιδιοκτησία και την κατοικία των πολιτών . Το νέο πτωχευτικό δίκαιο οδηγεί σε ολοκληρωτική απώλεια των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών . Πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, δεν θα υφίσταται διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που χωρίς ευθύνη τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο των δανείων τους. Πρώτη φορά , τόσο πολύ, θα χάνουν τα πάντα τόσο γρήγορα.
Οι 50 πρώτες σελίδες του νομοσχεδίου αναφέρονται στις διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη. Δεν έχουν καμία δεσμευτικότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα , καθώς οι τράπεζες δεν υποχρεούνται καν να απαντήσουν στην αίτηση του δανειολήπτη.
Στις επόμενες σελίδες , προβλέπεται η πτώχευση των φυσικών προσώπων με την ρευστοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη. Μάλιστα προβλεπόταν και η ταυτόχρονη κατάργηση του ακατάσχετου εφόσον το εισόδημα του δανειολήπτη υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611 ευρώ ο άγαμος) αλλά ο Υπουργός Οικονομικών , μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, δεσμεύθηκε ότι με νομοτεχνική βελτίωση θα εξαιρέσει μισθούς και συντάξεις από την πτωχευτική περιουσία.
Για υα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται η δυνατότητα από ιδιοκτήτες να γίνουν ενοικιαστές στο σπίτι τους.
Το άρθρο 217, που αναφέρεται στα ευάλωτα νοικοκυριά, έχει αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια (7.000 ευρώ για τον άγαμο και 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατοικίας, 10.500 ευρώ για τον έγγαμο και 135.000 ευρώ αντικειμενική αξία, 14.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και 17.500 ευρώ και 165.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τετραμελή οικογένεια). Για αυτούς προβλέπεται το δικαίωμα, αφού ρευστοποιηθούν τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία, να μεταβιβάσουν την πρώτη κατοικία τους στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, να παραμείνουν στο ακίνητο ως μισθωτές καταβάλλοντας μίσθωμα για 12 έτη. Η πανηγυρική δήλωση κύκλων της κυβέρνησης ότι «δεν θα πλειστηριαστούν κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, που θα ρυθμίσουν βάσει του νόμου τις οφειλές τους», παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Για να διενεργηθεί πλειστηριασμός, προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει την κυριότητα. Στην περίπτωση του νόμου, ο δανειολήπτης θα παραχωρεί μόνος του την κυριότητα, άρα δεν θα συντρέχει λόγος πλειστηριασμού.
Αν καθυστερήσουν να καταβάλλουν έως και τρία μηνιαία μισθώματα θα απειλούνται με έξωση. Μετά την δωδεκαετία θα μπορούν, εφόσον δύνανται, να αποκτήσουν ξανά την κυριότητα του ακινήτου καταβάλλοντας ως τίμημα επαναγοράς το ποσό που θα αντιστοιχεί τότε στην εμπορική αξία του ακινήτου τους. Δηλαδή θα αγοράζουν ξανά το ακίνητο στην πραγματική του αξία, χωρίς να προσμετρουνται τα ποσά που έχουν καταβάλλει από την λήψη του αρχικού δανείου μέχρι την ημέρα που σταμάτησαν να καταβάλλουν. Επιπλέον, ούτε τα μισθώματα, που θα έχουν καταβάλλει στην δωδεκαετία, θα συμψηφίζονται με το τίμημα επαναγοράς. Επομένως, για να διατηρήσουν την κυριότητα του ακινήτου, θα έχουν συνολικά καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωναν μέχρι να «κοκκινίσουν», τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας. Προφανώς πολύ περισσότερα χρήματα, μπορεί και διπλάσια, από αυτά που δανείστηκαν. Και επειδή σε 12 έτη δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το σπίτι , θα ξαναλάβουν νέο δάνειο από την ίδια τράπεζα για να αγοράσουν το ίδιο σπίτι.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για δεύτερη ευκαιρία για τους δανειολήπτες αλλά για μια μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες να κερδίσουν από την αναδιανομή πλούτου και ακίνητης περιουσίας που επιχειρείται μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου.
Ομήρου 6, 105 64
Κολωνάκι, Αθήνα
+30 211 18 21 018
+30 210 36 36 710
+30 210 36 36 711
+30 210 36 36 770
Παρακαλούμε περιμένετε...